Een van de vroeger enorm bekende dansvormen is het tapdansen. Deze intrigerende dansvorm wordt gekenmerkt door een klepperend geluid dat geproduceerd wordt wanneer de danser met zijn schoenen op een harde ondergrond tapt. Het schoeisel dat een tapdanser gebruikt is een paar schoenen dat onderaan de zool een metalen tap bevat die bij aanraking met een harde ondergrond of vloer een luid tappend of klepperend geluid maakt. Door het handig toepassen van deze geluiden op een bepaald ritme kan men als het ware hele liederen dansen, zij het dan enkel het percussiegedeelte. Het is een enorm leuke soort dans om te bekijken en te beluisteren en wordt vandaag de dag nog altijd aangeleerd en aangeboden in bepaalde dansscholen. Het is echter een dans die niet te onderschatten valt, aangezien men over een goed uithoudingsvermogen moet beschikken om een uur lang, of zelfs langer, te kunnen staan tappen op een podium.

Er zijn in het algemeen twee stijlen van tapdansen die men kan aanleren. De eerste daarvan is de klassieke tapdans, waarbij men niet enkel de voeten gebruikt maar ook de armen en het bovenlichaam om balletbewegingen toe te voegen aan de dans. Zo is er niet enkel de focus op voeten maar ook een deel gracieuze bewegingen die vaak een enorm mooi beeld opleveren in combinatie met het tappende geluid. De tweede stijl is de meer bekende stijl die men waarschijnlijk al meer dan eens op de televisie heeft gezien, namelijk de hoefstijl. Bij de hoefstijl ligt de nadruk sterk op de voeten, als het ware alleen op de voeten, aangezien men hier weinig tot geen beweging merkt in het bovenlichaam of de armen. Men tracht hier werkelijk elk deel van de voetzool te gebruiken om alle soorten geluiden te creëren die een drumstel zou kunnen voortbrengen.

Een erg populaire vorm van tapdansen die internationaal bekend is, is de Riverdance, die gedanst wordt op Ierse folkmuziek en eigenlijk een combinatie is van linedance en tapdansen.