De Bulgaarse volksdansen hebben een heel nauwe band met de traditionele Bulgaarse muziek en vormen een uniek en eigen onderdeel van de Bulgaarse cultuur. Een groot verschil met de volksdansen uit andere delen van de wereld is dat men bij deze dansen enorme verschillen heeft bij de muziek die de dans begeleidt. Zo zijn ze gevarieerde combinaties van zeer snelle en zeer trage tempo’s. Dit leidt gevarieerde dansstijlen die niettemin zeer uniek zijn en enorm leuk om te bekijken en zelfs om zelf uit te proberen. De snelheid is zeker geen probleem voor beginnelingen maar zeker toch aan een stevig tempo bij de iets snellere dansen en/of liederen. Vooral het voetenwerk speelt hierbij een belangrijke rol maar zeker geen hinderpaal. Het komt natuurlijk wel al eens voor dat men hier letterlijk over zijn/haar eigen voeten struikelt, maar dit is allemaal deel van het leerproces, net als bij alle andere danslessen.

De dansstijl van de Bulgaarse volksdansen is in het algemeen zeer fraai en omvat veel zwaaiende en draaiende bewegingen van de armen en de handen. Zo zijn er ook lijndansen bij die heel wat voetenwerk ten toon stellen, maar zijn er verder ook trage draaiende dansen waarbij men een hand ofwel op de borst van de tegenoverstaande persoon legt ofwel aan de riem hangt van de danspartner. Bij die laatste is het dan ook belangrijk dat de riemen niet te vast zitten. Men tracht dan ook bij deze dansstijl de riemen iets losser te dragen zodat de danspartners makkelijk kunnen bewegen en draaien met de handen onder de riem. Verder zijn er natuurlijk ook de kozakkendansen voor de mannen, maar die zijn eerder onder invloed van Rusland overgewaaid naar tal van andere Europese landen.

De laatste jaren worden ook deze volksdansen opgenomen in de opleidingen van dansscholen in landen buiten Bulgarije, simpelweg omdat de vraag er naar stijgt en blijft toenemen en uiteraard omdat het een leuke manier is om kennis te maken met volksdansen buiten de eigen streek. Men tracht dan ook om de Bulgaarse volksdansen net als alle andere traditionele dansen in ere te houden en zo weinig mogelijk wijzigingen te maken aan de oorspronkelijke structuur.