Breakdance is een stijl die zich vooral naar de hiphop cultuur toe typeert. Het ontstaan van deze stijl is terug te vinden in de jaren 1970 in de streek van New York, Verenigde Staten, die bekend staat als ‘the Bronx’. Dit zogenaamde getto stond bekend om de overgrote meerderheid Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse families en jongeren. Deze groep jongeren hield zich vooral bezig met het breakdansen op hiphopmuziek. Toen werd deze stijl nog b-boying of breaking genoemd. De pioniers en vormgevers van deze danssoort verkiezen dan ook de voorgaande termen boven het hedendaags gebruikte breakdance, aangezien zij die laatste niet erg typerend vinden.

Vooral in de jaren 1970 was deze soort dans enorm populair. Toch, naarmate het einde van de jaren 70 naderde, zakte de populariteit en zag men deze minder frequent uitgevoerd worden. De daaropvolgende decennia echter kwam deze dans terug naar voor en was ze op te merken in talrijke reclamespotjes en films. Ook nu nog kan men deze danssoort nog terugvinden op de televisie, denk maar aan de talloze talentshows zoals X-factor. De dansscholen hebben breakdance reeds ingevoerd als onderdeel van hun aanbod aan danslessen.

Het dansen zelf is een zeer intensieve soort, die gekenmerkt wordt door hevige draaibewegingen en snelle stappen. Zoals men waarschijnlijk al kent van op de televisie is de draaibeweging op het hoofd een typische beweging die bij het breakdansen hoort. Doordat deze dansstijl enorm intensief is en redelijk wat uithoudingsvermogen vergt, is de lijn tussen atleet en danser erg nauw. Velen beschouwen breakdansers dan ook als een tussenvorm van beide bovengenoemde personen. Het is dan ook een van de redenen waarom de toenmalige cultuur ietwat uiteengevallen is. Er waren destijds twee groeperingen, de een baseerde zich meer op de stijl en uitvoering, terwijl de andere zich focuste op de kracht van die het lichaam kon uitoefenen tijdens bepaalde bewegingen. Zoals iedereen weet is de dubbelzijdigheid van een cultuur de ondergang. Toch kende deze stijl gelukkig een heropleving die tot op de dag van vandaag de stijl in leven heeft gehouden.